Thursday, January 16, 2014

BAHAYA KEPUTIHAN

INFORIA

KEPUTIHAN

Keputihan, juga dikenali dengan istilah Leucorrhoe atau Fluor Albus di kalangan pakar perubatan merupakan cecair yang keluar dari vagina yang dipengaruhi oleh hormon estrogen dan progesteron dalam badan wanita.

๐Ÿ“Ž Keputihan bukan saja dihadapi oleh wanita yang sudah berkahwin atau hamil, malah turut dihadapi oleh remaja dan kanak-kanak. Namun kebarangkalian remaja dan kanak-kanak mendapat keputihan adalah rendah.


Dianggarkan sebanyak 75 peratus wanita yang sudah berkahwin akan mengalami masalah keputihan. Masalah itu berlaku disebabkan wanita berkahwin telah mendapat pendedahan seksual dan ini menyebabkan dirinya mudah dijangkiti.

๐Ÿ”Ž๐Ÿ”Ž Manakala 80 peratus wanita hamil berisiko mengalami keputihan disebabkan perubahan hormon yang berlaku ketika kehamilan dan menyebabkan wanita berkenaan mudah dijangkiti kulat.


JENIS JENIS KEPUTIHAN

✔Terdapat dua jenis keputihan, iaitu normal dan abnormal.

๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅKeputihan normal terjadi 14 hari sebelum haid, iaitu waktu kesuburan seorang wanita. Ia tidak berwarna (jernih), tidak mendatangkan kegatalan dan tidak berbaU.

๐Ÿ’ฅ Keputihan yang normal ini juga dipanggil cecair ovulasi dan menjadi petanda kesuburan seseorang wanita.


♻Keputihan ABNORMAL adalah keputihan yang terjadi sepanjang masa, mendatangkan rasa gatal dan tidak selesa semasa berhubungan seksual, berwarna putih dan likat. Adakalanya keputihan berwarna kemerahan atau coklat kerana bercampur darah.


SEKIAN INFO,

No comments:

Post a Comment