Thursday, June 7, 2018

Cara Dapatkan Matched Content Di Blog

Sudah memasuki 2 hari.Blog Ina sudah mempunyai Matched Content.Ehehehe.. Entah kenapa tiba-tiba nak jenguk account adsense.


Sebelum ni,ina tak kisah pun.Adsense tu ada atau tidak.Ehehe.Buat pun ikut syarat.Suka suki gitu..huhh.Memang tak pernah lagi merasa income dengan adsense ni.Sebab memang tak pernah langsung berharap.Cuma yang berharap  income dari review produk sahaja.Huhuhu..Sedih kan? Em..tapi tu lah.Memang tak pernah lagi merasa income dari google adsense.Tapi sekarang,dah mempunyai Iklan Matched Content ni,alang-alang menyeluk pekasam.Biar sampai ke pangkal lengan..hahh.




Iklan jenis Matched Content





Matched Content


Pada pemahaman Ina,Matched Content dari google adsense ialah iklan yang dipaparkan pada blog kita mengikut topik yang pernah kita bincangkan atau pun yang berkaitan.Hahh..gitu. Tapi kalau iklan yang 18sx,korang kena block lah cepat-cepat.Itu iklan sesat namanya.Heeeh..


Matched Content adalah salah satu jenis unit iklan terbaru yang tersedia di Adsense yang boleh digunakan sebagai alat rekomendasi yang menawarkan cara mudah untuk rekomenkan  yang ada di dalam blog atau website kepada pengunjung.


 Dengan dipasangkannya unit iklan Matched Content di dalam blog dapat meningkatkan tampilan laman web sehingga waktu yang dihabiskan pengunjung berada di dalam blog korang akan semakin lama dan tentu saja ini akan berpengaruh pada penghasilan iklan yang ada di blog tersebut

Bagaimana Cara Untuk Mendapatkan Iklan Google Adsense  Matched Content



Bukan senang nak dapatkan nak dapatkan Matched Content ini.Hanya blog yang terpilih sahaja dapat tau.Dulu Ina seronok sangat tengok blog yang mempunyai ciri Matched Content ini.Jadi nak duduk lama-lama.


Antara sebab mengapa blog korang boleh terpilih oleh Google untuk Ciri Istimewa ini :


1. Jumlah Trafik Yang Tinggi



Untuk mendapatkan keistimewaan ini.Trafik blog mestilah mempunyai pageview harian yang tinggi.Mungkin puluhan ribu.Ina tak berharap sangat pun,contoh blog yang ada Matched Content ialah blog benashaari.com..eheheeh.Selalu blogwalking disana.Emm,macam berangan jer nak dapat  Matched Content ni di blog nurimanqhaisara.com.Tetapi tak sangka,boleh dapat keistimewaan ini juga.


Macam Ina Pageview (PV) bukan puluhan ribu,tapi sudah dapat ciri iklan Matched Content di blog.. alhamdulillah.



2. Jumlah Artikel 



Cara seterusnya untuk mendapatkan Matched Content ialah dengan memperbanyakkan menulis artikel di blog korang.

Ada yang cakap,untuk mendapatkan Matched Content di blog,perlu memiliki artikel berjumlah 400.Huhhh? Tapi sebenarnya.Mengarut jer tu..

Di blog Ina sendiri,233 artikel sahaja.Yang selebih nya,banyak sudah masuk draft dan delete.Sebab itu artikel lama,artikel yang tidak berkualiti.Ehehehe..Maklumlah,artikel beginner macam mana.

3. Menulis Artikel secara Konsisten


Bagi ina,rajin update artikel pun bagus.Ini membuatkan Google nampak bahawa blog kita ni masih aktif di carian Google bagi mendapatkan Matched Content.Dan juga bagus juga untuk ikat pembaca setia blog.maksudnya mereka tak lari lahh.

Dan lagi satu,apabila kita sering update blog.Secara automatiknya otak kita banyak memberi idea yang bernas sekali bagi menghasilkan artikel yang berkualiti.

Cara pasang Iklan Matched Content di blog :



  1. Masuk ke akaun AdSense anda.
  2. Di panel navigasi sebelah kiri, klik Iklan saya.
  3. Klik content.
  4. Klik + Unit iklan baru.
  5. Pilih Bawaan, lalu klik Konten yang sesuai.
  6. Gunakan tarik turun di pojok atas area pratinjau untuk melihat situs Anda yang layak untuk Konten yang sesuai. Pelajari lebih lanjut situs yang layak.
  7. Beri nama unit Konten yang sesuai.
  8. Di bagian “Gaya”, ubah gaya unit Konten yang sesuai agar sesuai dengan situs Anda.
  9. Di bagian “Ukuran”, pilih ukuran iklan yang sesuai dengan tata letak Anda ( disarankan untuk menggunakan responsif ).
  10. Jika Anda layak untuk monetisasi Konten yang sesuai, di bagian “Opsi iklan”, pilih apakah Anda ingin menampilkan iklan di unit Konten yang sesuai
  11. Klik Simpan dan dapatkan kode.
  12. Salin dan tempelkan kode iklan tersebut ke kode sumber HTML laman mana pun di situs Anda yang disetujui. Sebaiknya tempatkan unit Konten yang sesuai tepat di bawah artikel (di paro bawah), dan di atas atau di bawah unit iklan. Lihat praktik terbaik berikut ini untuk informasi selengkapnya mengenai cara menempatkan unit Konten yang sesuai.


Tutorial dari : Klikmania



Untuk pengetahuan korang,Ciri keistimewaan Matched Content ini bertujuan meningkatkan PV,bukanlah menambah earning adsense.Tak kisah lah semakin ramai orang Klik iklan Matched Content korang,earning takkan bertambah.

Dan PV semakin meningkat,secara automatiknya,earning adsense barulah menaik.

Okaylah,setakat ini sahaja.Apa yang ina tau mengenai Adsense Matched Content ini.


12 comments:

  1. Replies
    1. slow slow belajar..akak 2018 br faham.Itu pun bukan semua

      Delete
  2. wahh bgs ni. nanti boleh cuba. tq sbb share

    ReplyDelete
  3. ejulz pun xtau ejulz ada akaun adsense @ x.. hehe.. x berapa arif sgt pasal ni. hehe

    ReplyDelete
  4. Cik akak baru pasang juga semalam..sebelum ni tak perasan iklan dah bertambah...try semalam...hari ini dapat 0.06..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah,seronok dengar.Makin cepatlah,cik akak boleh menuai nanti..ehehe.Tahniah ye

      Delete