Monday, July 9, 2018

Akhirnya.. dapat juga Makan Serawa Durian

Serawa Durian



Akhirnya...,dapat juga merasa Serawa Durian.Ehehehe..Syukur..! Ikutkan sudah lama sangat-sangat nak merasa serawa Durian ni tau.Di sebabkan takde geng nak makan.Maka terpaksalah menahan segala mengidam di tekak ni haa.Lama lah juga menahan mengidam anak tekak ni.. adalah beberapa tahun.Kikikiki..



anak-anak

3 orang anak ina...,bukannya sukakan durian sangat pun.Kebetulan dalam perjalanan pulang ke rumah dari menghadiri kenduri kahwin di Neram.Sempatlah singgah membeli durian di tepi jalan.Hurmm,,Ina bukanlah kaki durian atau pun yang terror dalam pemilihan durian ni.

Hanya 2 biji jer Ina beli.Sebab memang berhajat betul nak makan Serawa Durian.Eheheeh..,kiranya..,ni memang khas untuk Serawa Durian lahh. 


Nasiblah Mr.Z (suami) tak pitam akibat bau durian sepanjang perjalanan pulang ke rumah.Hahahaha..,30minit jugak tu..


Mengidam atau kempunan ??  


Tahun 2018,barulah berani nak buat Serawa Durian.Makanan ni sebenarnya makanan kegemaran orang kelantan.Walaupun ina bukanlah berasal dari Kelantan.Tetapi tekak ni suka makan Serawa Durian.Ehehehe.. Ina langsung tak pernah makan Serawa Durian ni.Dah kebetulan musim buah Durian.Makanya...,gigih betul lah google resepi.Dan menjadi akhirnya..


Agaknya..,ina ni kempunan nak makan Serawa Durian.Ina masak pun tak banyak..,beras pulut hanya 2 pot setengah.Dan kuahnya..,terlalu sedikit.Tetapi,alhamdulillah...,cukup 11 pinggan boleh di makan.Ehehehe..,Rezeki sungguh kan? Ina ajak ayah makan kat rumah..( favourite abah ina ni..dia lah dari dulu asyik  bunyi nak makan jer serawa durian ni..)


Sekali ngap..3 4 pinggan ina ni tau.Kot BF buat ina jadi berselera makan..tehehe

Pressure Cooker Birkeshire



Pressure Cooker




Yang ni lah..,buat ina berani nak masak Serawa Durian.Sebelum ini,ina hanya gunakan periuk pengukus biasa jer( cap buaya). Tetapi..,tangan ina ni memang fail jika memasak makanan jenis kukus.Hermmm,give up tau.

Tapi kan...Serawa Durian ni..terlembik sedikit.Tapi bau tu memang ada lahh..ehehe.1st trial orang kata....


Best pula guna pressure Cooker ni.Ehehehe..Ada banyak function. Masih baru lagi ni..,Ina pun masih terkial-kial lagi nak gunakan Pressure Cooker ni.Nanti sudah mahir..,ina nak review tentang Pressure Cooker ni tau.



1 comment:

  1. fuhh dapnya.. sana sini orang dok cerita pasal durian.. akak x jumpa durian lagi haaa

    ReplyDelete