Friday, August 3, 2018

Seram: Telinga



Assalamualaikum...

selamat pagi,sebenarnya,cita ni dah lama.Bulan lepas..semasa menghadiri kenduri sepupu di Kemaman.






Al-Kisahnya..

planning bertolak jam 8pagi. Maklumlah.. dengan anak masih kecil..(soffea 2tahun,baby afir furqan 5bulan & sara 5tahun) nak siapkan mereka memang menguji kesabaran.Ibu ibu faham jela.. macam mana. Lastnya,bertolak jam 11pagi..

Okay, sebelum bertolak tu. Memang dah siap bacakan anak anak dengan ayat quran.. kira pagar mereka la kan.Kot kot la kan ade unsur tak baik mengikut Balik.

DALAM PERJALANAN PULANG KE RUMAH



Melalui kawasan bukit dan kilang kilang tiba tiba, mulut ku menegur sesuatu.. tak lama beberapa minit selepas melalui.Eh, telinga kiri macam sakit. Mulanya fikir mungkin anak tudung terlampau ketat..(fikirku itu yang jadi PEKAk hanya sebelah telinga kiri) .


TELINGA TIBA TIBA PEKAK


Iya..,memang betul.Korang tau tak bunyi tV yang channel takde tu.Haa..bunyi macam itulah..panik sangat masa tu. Puas tepuk tangan,nak test kan ada dengar bunyi ke tak.Anak duk sebelah kiri,jadi tak dengar.Mula tu.. telinga sakit sangat-sangat (dalam hati mungkin inner tudung terlampau ketat dan lagipun ina belit shawl ketika itu)


TIBA DI RUMAH



Telinga semakin sakit.Ya allah! Dugaan betul. Semacam di rentap Gegendang telinga ni.. Ina bacakan zikir zikir bersama ayatul kursi.Sehinggalah telinga ina dapat mendengar semula.. semasa bacaan zikir tu..(telinga ni berdesing,bergema..ha.Tu je yang boleh gambarkan macamana).

SOLAT ASAR




Semasa berjemaah dengan suami (suami memang takkan percaya dan taknak percaya benda macam nii.Katanya mengarut la..telinga masuk air masa mandi lahh).Okay,berbalik kepada berjemaah solat asar. Masa ni perasaan mengantuk giler giler... rasa memang nak tidur terus..ina kuatkan diri.Solat juga..habiskan solat asar.

MATA MERAH MENYALA


Sesudah habis solat...

jengjengjeng.

Suami tegur...

Suami: dah kenapa ni?? Macam rupa nak menurun je nii.

Ina: menahan kesakitan... telinga dah boleh mendengar.Cumanya,,gegendang telinga seolah olah terasa nak pecah.Berdenyut-denyut.Terasa macam di tarik..

Masa ni (mata ina kemerahan..)

Ina pun dapat rasa sesuatu.Semacam ade sesuatu ingin mengawal seluruh tubuh badan.


Alhamdulillah...,ina dapat kawal Diri.Jika tak kawal diri...mesti dah macam kena histeria gamaknya.


Perbanyak zikir.

BILA MALAM MENYUSUL...




Tidur dalam kesakitan bersama airmata berlinangan (ecececeh...macam orang putus cinta la kan) .Sambil sambil baca 3Qul,ayatul kursi terus tertidur lena.Tengah tidur tu kan..(tengah malam) ,telinga ni terasa macam kena Rentap.Ohh...memang sakit yang amat.Hanya allah je yang tau... lepastu Ina biarkan. Zikir zikir sikit.. dan tak lama lepastu,telinga ade keluar sesuatu. (Ina pikir,kot berdarah..sebab kepanasan ke ape.. tapi mata ni macam suruh tidur je..ina tidur lahh).


Keesokan pagi...


Telinga ni mengeluarkan air.Tatau air datang dari mana la kan.Nak katanya,mandi masuk air..mesti telinga dah berdengung.Ketuk ketuk kepala..mesti keluar air kan. Ini keluar je air.. pelik sangat.


Ambil masa seminggu nak betul betul pulih sepenuhnya.Alhamdulillah,sekarang telinga pun kembali seperti biasa.

Pengajaran disini,,janganlah berani menegur jika nampak sesuatu pelik.Alam mereka tetap wujud.. antara kita je nak percaya ataupun tidak.


Assalamualaikum...











4 comments:

  1. ya allah kak takutnyakita baca. by the way, saya first time datang sini dan terus follow sini sebab suka dengan cara awak menulis. kalau sudi meh lah singgah blog saya hehe. saya followers ke 46

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai..salam kenal.Tq singgah sini.. dah followback.

      Delete
  2. Anak abam kie yg no 3 buleh nampak makhluk halus dan selalu dipindahkan tempat tidur oleh jin2 kafir tu.

    ReplyDelete
  3. ohh..itulah.Antara kelebihan dia tu..Kebiasannya,yang lahir tak cukup bulan,memang boleh nampak lah benda halus

    ReplyDelete